Recent Posts

About Me
Munere veritus fierent cu sed, congue altera mea te, ex clita eripuit evertitur duo. Legendos tractatos honestatis ad mel. Legendos tractatos honestatis ad mel. , click here →

2016. július 20., szerda

Az akadálymentes fürdőszoba - 2. rész

Ez a cikk az akadálymentes fürdőszoba tervezését írja le. Az első részt ITT találod.

Mire figyeljünk az akadálymentes zuhanyzó építésekor?

A zuhanyzót csak akkor tudják a kerekesszékesek jól használni, ha a zuhanytálca egy síkban van a padlóval. De idősebb embereknél is sok baleset megelőzhető, ha a zuhanyzót lépcsőmentesen alakítjuk ki. Erre manapság többféle mód létezik, vannak egészen minimális magasságú zuhanytálcák (2-6 cm), vagy a padló eleve zuhanyzónak van kialakítva.
A minimummérete a zuhanyzónak 120 x 120 cm, kerekesszékeseknél 150 x 150 cm. A biztonságos zuhanyzáshoz egy olyan stabil, teherbíró ülőkét kell kialakítani, ami megfelelő teherbírású falra van rögzítve és a használó személy testsúlyát elbírja. Az ülőke magassága 50-55 cm legyen. 
Kapaszkodók felszerelése kötelező, itt figyeljünk arra, hogy az illető jobb, vagy balkezes-e, s annak alapján szereljük fel a megfelelő helyre a kapaszkodókat!

Mire figyeljünk az akadálymentes kád építésekor?

A fürdőkádba való bemászást segítheti egy fürdőkád lift. A fürdőkád lift víznyomással működik, úgy, hogy a liftet egy cső segítségével a fürdőszobai szerelvényhez kötjük. Nyomógombok segítségével irányíthajtuk a lift magasságát. A fürdőkád rövidítő/lábtámasztó, amit a fürdőkád végébe helyeznek, megakadályozza azt, hogy a beteg elcsússzon.

A csap tervezése

A legfontosabb a csapok tervezésénél az, hogy a csapot ülve lehessen használni! Ebből következik, hogy a csap alá alá kell férnie a lábnak, térdnek. A lefolyót ezért laposan kell kialakítani. A legegyszerűbb, erre a célra tervezett mosdótálat választani. Ezek a mosdótálak a test formáihoz passzolnak, és könnyű a kerekesszékkel alágurulni. A mosdótál magassága függ a használó személy méreteitől, de kb. 65-70 cm magasra kell szerelni, ha ülve használják. Ha állva, akkor 80-85 cm-re.
Ha több személy is használja a fürdőszobát, akkor előny lehet az állítható magasságú mosdókagyló.

A mozgássérültek tükre

Ahhoz, hogy jól lássák magukat, az a legjobb, ha a tükör rögtön a mosdókagyló felett kezdődik. Másik lehetőség a dönthető tükör felszerelése. Egy zsinór segítségével a tükör a megfelelő szögbe dönthető. A csap mellé, karmagasságba szerelt kis karos tükör hasznos lehet sminkeléskor, vagy borotválkozáskor.

A mozgássérült WC

Mozgásérült wc-k ülőmagassága 48-55 cm. Ez a kerekesszékek átlag ülömagassága is. A wc legyen körülbelül 70 cm hátrafele, hogy kényelmesen át lehessen ülni. A kapszkodók a földön, és/vagy a falra szerelve megkönnyítik az odaülést és felállást. A falra felhajtható fogódzkodók azért jók, mert nem akadályozzák az embert, ha nincsenek használva. Azért, hogy ne kelljen akrobata mutatványokat bemutatni, a wc lehúzóját szereljük az oldalfalra, vagy elérhető kartávolságba. Illetve használhatjuk a manapság népszerű mozgásérzékelős lehúzókat. Még elegánsabb természetesen a padlón lévő kapcsoló, vagy a távirányítás. A wc papírnak jobb, vagy bal oldalon kell felakasztva lennie, s könnyen letéphetőnek kell lennie. A wc papír tartót akár be lehet építeni egy támasztó állványzatba is.



Remélem segített egy kicsit a cikk, képek és az eredeti cikk itt található:

További információk magyarul itt:

Tervezek még egy harmadik, kiegészítő részt írni, remélem hamarosan az is összejön. Kérdésekkel keressetek bátran, hátha tudok segíteni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Popular

Recent

Comments